Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe suszone pomidory Ewy

Poznaj sekret przepysznych suszonych pomidorów. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, czosnku, papryczek chilii oraz aromatycznych ziół. 
 

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 2 szkl oleju słonecznikowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Pomidory dokładnie umyć.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połówki. 
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Oprószyć lekko solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni (termoobieg).
     I tak przygotowane pomidory powinny się suszyć około 15-16 godzin.
    Pilnować, aby pomidory nie wyschły na wiór.
    Wówczas przełożyć pomidory do słoików.
    Do każdego włożyć po kawałku papryczki.
    Wrzucić ząbek czosnku i dodać zioła.
    Zalać całość olejem.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
     

Liczba porcji: 4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *