Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deserowy placuszek z powidłami

Składniki:

  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • ¾ szkl. tartej bułki
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
  • powidła
  • grube plastry słoniny

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, tartą bułkę ora mleko dokładnie ze sobą wymieszać po czym dodać żółtka, wymiesza i na koniec dodać białka ubite razem z sola i cukrem na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Następnie słoninę stopić na rozgrzanej patelni po czym wyjąć kawałki słoniny a na pozostały tłuszcz wylać ciasto i smażyć z obu stron do ścięcia.
    Przed podaniem posmarować go powidłami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *