Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z mlecznych bułek i śliwek

Składniki:

  • 6 mlecznych bułek
  • 1 szkl. powideł śliwkowych
  • łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl. śliwek
  • 1/3 kostki masła
  • 2 szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki  cukru pudru
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Bułki pokroić na kromki, po czym zarumienić je na patelni z odrobina tłuszczu i ułożyć je na dnie półmiska wysmarowanego masłem.
    Następnie skropić ej połowa roztopionego masła i posmarować  powidłami.
    Ułożyć połówki śliwek, które posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.
    Przykryć warstwą reszty bułek, które skropić pozostałym masłem,
    Na koniec wierzch posmarować śmietaną i posypać cukrem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać  około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *