Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Danie z ziemniaków wegetariańskie

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 ½ szklanki bulionu grzybowego
  • 1 szklanka posiekanej  zieleniny/ natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek, szałwia, mięta, bazylia/
  • 2-3ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta mielonej papryki
  • olej
  • ½ szklanki startego sera / parmezan lub oscypek/

     

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki  umyć, obrać pokroić  w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki i cebulę wymieszać z zieleniną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem i natłuścić, przełożyć  ziemniaki, zalać bulionem grzybowym i posypać wiórkami masła. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 50 minut. Przed końcem pieczenia posypać starym serem. Podawać  z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *