Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe muffinki Natalii

Chcesz coś przegryźć coś do kawy?. Proponujemy pyszne czekoladowe muffinki. Przepis zawiera: masło, czekoladę, mąkę i kakao.
 

Składniki:

  • 150 g czekolady
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • ¾  szkl cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski wlać mleko.
    Wbić jajka i dodać rozpuszczane (ostygnięte) masło. 
    Całość dokładnie wymieszać. 
    Do drugiej miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sosy oczyszczonej.
    Wrzucić kakao, cukier i cukier waniliowy.
    Całość przemieszać.
    Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.
    Na koniec wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.
    Gotowe ciasto przelać do foremek na muffinki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *