Chcesz coś przegryźć coś do kawy?. Proponujemy pyszne czekoladowe muffinki. Przepis zawiera: masło, czekoladę, mąkę i kakao.
Składniki:
- 150 g czekolady
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- ¾ szkl cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski wlać mleko.Wbić jajka i dodać rozpuszczane (ostygnięte) masło.Całość dokładnie wymieszać.Do drugiej miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sosy oczyszczonej.Wrzucić kakao, cukier i cukier waniliowy.Całość przemieszać.Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.Na koniec wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.Gotowe ciasto przelać do foremek na muffinki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 6