Cytrynowe ciasto Konrada
Cytrynowe ciasto Konrada0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na cytrynowe ciasto Konrada. Do jego wykonania potrzebujesz: soku i skórki z cytryny, masła, jajek i mąki pszennej.
Składniki:
- 8 łyżek soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej.Utrzeć je na puszystą masę.Wówczas nie przerywając uciera dodawać cukier oraz cukier waniliowy.Nadal ucierać, aż cukier się rozpuści.Wówczas wbijać stopniowo jajka potem dodać sok z cytryny.Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: środa, 04, listopad 2015 04:52
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy