Cukinia, pomidory i bakłażany duszone na oliwie
Cukinia, pomidory i bakłażany duszone na oliwie 5.00 out of 5 based on 4 voters.
Składniki:
- ½ kg cukinii
- ½ kg bakłażana
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Bakłażany oraz cukinie pokroić na plastry po czym oprószyć solą i odstawić.
W miedzy czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Następnie posiekana cebulę oraz czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, wówczas dodać bakłażana i cukinię odsączone z powstałego soku.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut po czym dodać pomidory, zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: wtorek, 11, grudzień 2012 08:57
- Joanna Paluch
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak