Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia pieczona z ziołami

Składniki:

  • ½ kg cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół a potem połówki te pokroić na plasterki.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym pi osiekanym czosnkiem.
Całość posypać posiekaną cebulę, ziołami prowansalskimi  oraz solą i pieprzem.
Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Po tym czasie folie zdjąć a na wierzchu ułożyć ser i zalać całość śmietaną wymieszaną z bułką tartą.
Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *