Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto śliwkowe na kruchym

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • śliwki węgierki
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

    Sposób wykonania:

    1. Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2łyzkami wrzącej wody.
      Całość dokładnie wyrobić w trackie dodając roztopiony tłuszcz.
      Powstałe ciasto przelać do formy wsmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
      Wierzch posypać płatkami migdałowymi i ułożyć połówki śliwkę,
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *