Ciasto z jagodami Ewy
Ciasto z jagodami Ewy5.00 out of 5 based on 1 voters.
Znakomite przepisy na ciasta. Musisz je wypróbować. Ciasto z jagodami Ewy. Do jego wykonania potrzebujesz: jagód, jajek, mąki, oleju oraz maślanki.
Składniki:
- 1/2 kg jagód
- 2 jajka
- 1 szkl maślanki
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju
- 2,5 szkl mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
-
Do miski wbić jajka.Dodać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej oraz maślankę.Gdy składniki się połączą ze sobą wsypać partiami mąkę, która wcześniej przesiać z proszkiem do pieczenia.Dodać jeszcze cukier waniliowy i razem dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Na wierzchu rozłożyć jagody.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Liczba porcji: 9
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: środa, 11, marzec 2015 04:09
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy