Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto półfrancuskie Agnieszki

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • sól
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g masła

Sposób wykonania:

  1. Do mąki wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli, pokruszone drożdże, łyżkę masła oraz połowę cukru.
    Całość dokładnie zagnieść.
    Następnie pozostałe masło utrzeć z cukrem.
    Drożdżowe ciasto rozwałkować i rozłożyć na nim masło  cukrem.
    Nakryć odstającymi rogami ciasta i ponownie rozwałkować.
    Złożyć ciasto na trzy i jeszcze raz rozwałkować.
    Czynność ta powtórzyć trzykrotnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *