Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie

Składniki: 60 dag mąki 50 dag margaryny 4 żółtka 8 łyżek kwaśnej śmietany jajko cukier Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać śmietanę oraz żółtka. Całosć dokałdnie wyrobić Powstałe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić z niego ciasteczka. Posamrować je jajkiem i posypać cukrem.…

Ciasto półfrancuskie Agnieszki

Składniki: 500 g mąki 1 szkl. mleka sól 40 g drożdży 50 g cukru 2 jajka 250 g masła Sposób wykonania: Do mąki wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli, pokruszone drożdże, łyżkę masła oraz połowę cukru. Całość dokładnie zagnieść. Następnie pozostałe masło utrzeć z cukrem. Drożdżowe ciasto rozwałkować i rozłożyć na nim masło  cukrem. Nakryć…