Ciasto bez ucierania
Ciasto bez ucierania 4.51 out of 5 based on 290 voters.
Składniki:
- kostka masła
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szkl. cukru
- 1 ½ szkl. mleka
- 4 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki powideł
- 2-3 jajka
- ½ łyżeczka cynamonu
- masło
-
Mleko zagotować z dodatkiem masła i cukru po czym odstawić do ostygnięcia.
Gdy mleko ostygnie wówczas wsypać do niego mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz kakao.
Całość dokładnie zmiksować w trackie dodając jeszcze powidła.
Powstałe ciasto przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: piątek, 07, maj 2010 08:05
- Alicja Stachurska
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy