Ciasto Aliny
Ciasto Aliny 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 50 g mąki
- 100 g fig, daktyli i rodzynek
- 100 g cukru pudru
- 50 g suszonych moreli, migdałów i skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- wafel tortowy prostokątny lukier
-
Figi, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem a migdały i skórkę posiekać.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym wsypać mąkę.
Dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Na sam koniec dodać pozostałe składniki.
Powstałą masę rozsmarować na waflu, wyłożonym na dnie formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: poniedziałek, 07, luty 2011 09:00
- Alina Pieczara
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy