Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka pomarańczowo-orzechowe

 

Składniki:

 

  • 400 g mąki
  • ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 300 ml oliwy
  • 75 g miałkiego cukru
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżki cynamonu
  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób wykonania:
Oliwie ubić razem z cukrem po czym dodać sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Następnie dodać mąkę przesianą razem z sodą, cynamonem, goździkami, solą oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć ciasto na blat i dokładnie wyrobić.
Z powstałego ciasta formować małe owalne ciasteczka, które układać na blasze.
Widelcem zrobić dekoracyjnie nacięcia i wstawić ciastka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
W między czasie do rondelka wlać wodę oraz cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, wówczas syrop zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Powstałym syropem polać ciasteczka po upieczeniu i posypać je zmielonymi orzechami wymieszanymi z cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *