Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chuckwagon burger z kozim serem i dżemem cebulowym

Składniki:

• ok. 1 kg mielonej wołowiny
• cebulowy dżem (niżej)
• 30 g. koziego sera (chevre)
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki płatków ostrej suchej papryczki
• 12 tostów ala Texas (albo jak nie ma to bulki do burgerów)
• kozi ser i ćwiartki żółtego pomidora (niekoniecznie)

Wykonanie:
Połączyć mięso i połowę cebulowego dżemu, 120 g. koziego sera, sól i płatki papryczki, dobrze wymieszać, podzielić masę na 4 równe części, ukształtować burgery na grubość ok. 2,5 cm .Ułożyć burgery na natłuszczonym ruszcie i grillować 18-23 min. przewracając raz w połowie. Opiec tosty, na 6 z nich rozsmarować cebulowy dżem, ułożyć na nich burgery i pokryć dodatkowo kozim serem, pokryć drugim tostem, otrzymując 6 porcji. Podawać z reszta dżemu, jeśli zostanie i ćwiartkami żółtego pomidora.

Cebulowy dżem:
2 duże żółte sałatkowe cebule i 2 duże czerwone cebule pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu mieszając 5 min. Dodać 2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku, smażyć dalej mieszać od czasu do czasu na średnim ogniu przez 25-30 min. do zbrązowienia mieszanki. Wlać pół szklanki balsamicznego octu i wsypać 1/4 szklanki brązowego cukru. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i dusić 10-12 min. do wyparowania większości płynu. Zdjąć, ochłodzić, przełożyć do naczynia z pokrywka i trzymać w lodowce do tygodnia. Powinno wyjść 1 i 1/3 szklanki.
Powinno się go przygotować, co najmniej na 2 dni przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *