Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb z rodzynkami.

Skład:

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży albo 15g świeżych
  • 525g białej maki
  • 1,5 łyżki mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 115ml;mleka
  • woda – do 310ml
  • rodzynki

Sposób przyrządzenia:
Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą maszyny do chleba.
Rodzynki namoczyć w wodzie. Jaja roztrzepać z woda, którą można zastąpić mlekiem. Wsypujemy połowę mąki, wlewamy wodę lub mleko z jajami, masło. Na to wsypujemy resztę maki, cukier w jednym rogu, sól w drugim, cynamon, i na końcu drożdże. Odsączyć rodzynki i dodać do ciasta, gdy już jest prawie wyrobione. Pozostawić w cieple do wyrośnięcie (1-1,5 godz.), przełożyć do formy i pozwolić jeszcze trochę w cieple urosnąć ( ok.40min). Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 170 °C elektryczny), piec ok 60 – 70 min.

2 comments for “Chleb z rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *