Skład:
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży albo 15g świeżych
- 525g białej maki
- 1,5 łyżki mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 115ml;mleka
- woda – do 310ml
- rodzynki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą maszyny do chleba.
Rodzynki namoczyć w wodzie. Jaja roztrzepać z woda, którą można zastąpić mlekiem. Wsypujemy połowę mąki, wlewamy wodę lub mleko z jajami, masło. Na to wsypujemy resztę maki, cukier w jednym rogu, sól w drugim, cynamon, i na końcu drożdże. Odsączyć rodzynki i dodać do ciasta, gdy już jest prawie wyrobione. Pozostawić w cieple do wyrośnięcie (1-1,5 godz.), przełożyć do formy i pozwolić jeszcze trochę w cieple urosnąć ( ok.40min). Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 170 °C elektryczny), piec ok 60 – 70 min.
2 comments for “Chleb z rodzynkami.”