Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb wiejski

Skład:
525g mieszanej maki : 325 żytnia +200g gryczana, albo: żytnia + pszenna + gryczana.
Nie dajemy za dużo maki gryczanej, ona robi nasz chlebek ciężki.

  • 290ml wody
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżeczki suchych drożdży
  • dwie garście płatków owsianych

Sposób przyrządzenia:
Chleb pieczemy w maszynie do chleba albo w piekarniku.
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki: najpierw cześć maki, potem wodę, olej, resztę mąki, mleko w proszku, po jednej stronie sol, po drugiej cukier, w środek drożdże, na to płatki owsiane. Jeśli ktoś ma maszynę do chleba, to najwygodniej jest ciasto wyrobić w maszynie i pozwolić mu na urośnięcie. Mieszanie i rośnięcie ok 1godz.30min. Ciasto przerzucić do formy i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 40 min. w 170°C (piekarnik elektryczny, gazowy – temp. min. 10°Cwyzsza). Upieczony chleb wyjmujemy z formy od razu.
Uwaga: jeśli ciasto jest za twarde, można dodać trochę mleka. Zależy ile się wrzuciło płatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *