Brukselka w pomidorowym sosie
Brukselka w pomidorowym sosie0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Brukselkę ugotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie na rozgrzanym maśle i oleju przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Dodać ketchup i doprawić do smaku solą, pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym oraz rozmarynem.
Całość dokładnie wymieszać i a koniec dodać jeszcze odcedzoną w wody brukselkę.
Dusić ostanie kilka minut a przed podanie posypać jeszcze startym parmezanem.
- Szczegóły
- Kategoria: Brukselka
- Opublikowano: piątek, 01, marzec 2013 10:14
- Weronika Kuklińska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak