Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły zapiekane

Składniki:


• 1 kg brokułów
• 25 dag szynki lub chudego wędzonego boczku
• 25 dag pieczarek
• 3 łyżki startego żółtego sera
• łyżka margaryny
• cukier
• sól
sos:
• szklanka bulionu
• 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• łyżka masła
• łyżka mąki
• łyżeczka soku z cytryny
• cukier
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Brokuły włożyć do osolonego wrzątku, zagotować, odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na margarynie. Szynkę pokroić w cienkie paski.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i, cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go solą, pieprzem, cukrem, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć brokuły do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem, posypać szynką i pieczarkami, zalać sosem, posypać serem i obłożyć wiórkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

2 comments for “Brokuły zapiekane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *