Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt czekoladowy przekładany kremem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • łyżka kakao
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka
  • 0,5 l śmietanki kremowej
  • zagęstnik
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • wiórki czekoladowe

    Sposób wykonania:

    Białka ubić razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywną pianę po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę, kakao oraz proszek.
    Całość delikatnie wymieszać.
    Przelał ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około  40 minut.
    Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwa krążki.
    Następnie śmietankę ubić razem z zagęstnikiem i cukrem waniliowym.
    Powstałym kremem przełożyć krążki i ułożyć jeden na drugim.
    Wierzch również można posmarować kremem i oprószyć wiórkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *