Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bimber doskonały, czyli jak to robią nasi sąsiedzi 1

Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .
Lekturę rozpocznij od przeczytania tego postu

Bimber kojarzy nam się z ordynarnym, mocno „pachnącym” drożdżami trunkiem. Wcale tak być nie musi. Stosując poniższe rady uzyskamy znacznie lepszy alkohol

Samogon w 2 godziny
Składniki:

  • 10 kg cukru
  • 100 g drożdży
  • 3 litry mleka
  • 30-40 litrów wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w czystej, wyparzonej pralce wirnikowej i pozwolić pracować jej przez 2 godziny. Przedestylować.

Samogon w jedną noc
Składniki:

  • 5 kg cukru
  • 500 g drożdży
  • 1 litr mleka
  • 1 kg grochu
  • 15 litrów ciepłej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać dodając ciepłą wodę. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin, Przedestylować.

Samogon w jedną noc 2
Składniki:

  • 5 kg cukru
  • 500 g drożdży
  • 3 filiżanki mleka
  • pokrojone 4 bochenki chleba
  • 25 średnich obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 25 litrów ciepłej gotowanej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Przedestylować odcedzony zacier.

Samogon z dżemu
Składniki:

  • 6 litrów dżemu
  • 200 g drożdży
  • 3 kg cukru
  • 30 litrów ciepłej wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Zacier przecedzić, przedestylować. Uzysk: 9 litrów samogonu.

Samogon z miodu
Składniki:

  • 3 litry miodu
  • 3 kg cukru
  • 27 litrów ciepłej, przegotowanej wody
  • 300 g drożdży

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Przedestylować. Uzysk: 7 litrów.

Samogon z suszonych owoców
Składniki:

  • 2 kg suszonych jabłek lub gruszek
  • 300 g drożdży
  • 3 kg cukru
  • 10 litrów ciepłej, przegotowanej wody

Sposób wykonania:
Suszone owoce rozkruszyć, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Na 24 godziny przed zakończeniem fermentacji dodać do zacieru kilka gałązek tymianku. Zacier przecedzić i przedestylować . Uzysk: 3,5 litra.

Samogon z soku jagód
Składniki:

  • 9 ;itrów jagód
  • 300 g drożdży

Wykonanie:
Sok jagodowy wymieszać z drożdżami i odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przedestylować. Uzysk: 3 litry.

Samogon anyżowy
Składniki:

  • 400 g nasion anyżu
  • 10 litrów dwa razy destylowanego samogonu

Wykonanie:
Anyż wymieszać z samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie dodać 5 litrów wody i przedestylować aby uzyskać 10 litrów samogonu. Tak przedestylowanym samogonem zalać pozostałe 200 g anyżu i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Samogon przefiltrować i rozcieńczyć do pożądanej mocy wodą źródlaną.

Samogon anyżowo cytrynowy
Składniki:

  • 300 g anyżu
  • 150 g nasion kopru
  • 1 kg skórki z cytryny
  • 20 g imbiru
  • 20 g soli
  • 10 litrów dwu krotnie destylowanego samogonu

Wykonanie:
Nasiona anyżu i kopru zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 10 litrów samogonu. Tym samogonem zalać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.

Samogon anyżowo fiołkowy
Składniki:

  • 400 g anyżu
  • 50 g nasion kopru
  • 40 g korzenia fiołka
  • 45 g suszonych skórek cytrynowych
  • 7, 5 litra dwa razy destylowanego samogonu

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 7,5 litrów samogonu.

Zielony samogon anyżowo brzozowy
Składniki:

  • 450 g anyżu
  • 50 g suszonych liści brzozy
  • 12,5 litra dwa razy destylowanego samogonu

Wykonanie:
W słoju umieścić liście brzozy zalać 1 litrem dwa razy destylowanego samogonu i odstawić na 4 tygodnie. 400 g anyżu zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 12,5 litrów samogonu. Destylat przepuścić przez sito wyłożone płótnem na którym umieszczamy 50 g nasion anyżu. Destylat połączyć z przefiltrowanym nalewem z liści brzozowych, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *