Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan

Informacje o bakłażanieBakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. 
 
 
Owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 – 15 cm długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce owocu występuje rozetka liści. W białawym miąższu znajdują się małe jasne jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce o wielkości kurzego jaja i o jasnej skórce. Dziś takie odmiany są spotykane rzadko.
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry. Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku. 
 
 
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.
Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Niektóre, współczesne badania potwierdzają zawartość w bakłażanach substancji ograniczających miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej, mięsnej diety.
 

Odmiany bakłażana:

Bakłażan fioletowy

Najbardziej rozpowszechniona odmiana bakłażana. Charakteryzuje się błyszczącą, fioletową skórką. Duże okazy doskonale nadają się do faszerowania, ale trzeba pamiętać o osączeniu go z soku.
 
 
 

Bakłażan niebieskawy

Owoce tej odmiany przybierają średnie rozmiary. Cechuje je podłużny kształt. Największe uprawy tej odmiany znajdują się w USA. Doskonały na zapiekanki.
 
 
 
 

Biały bakłażan

Najmniejszy z rodziny bakłażanów. Obecnie jest bardzo rzadko uprawiany, choć można go spotkać w krajach azjatyckich. Ponieważ w smaku jest mniej gorzki od innych odmian, bakłażan biały jako jedyny czasem spożywany jest na surowo. Dodaje się wtedy do niego sos sporządzony z oleju i octu winnego.
 
 
 
 
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *