Babka wielkanocna cytrynowa
Babka wielkanocna cytrynowa5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 3 jajka
- ¾ szkl cukru
- ¾ szkl mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Białka ubić po czym nie przerywając ubijania dodać cukier a gdy się rozpuści dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę cytryny.
Delikatnie wymieszać po czym przelać ciast do formy wysmarowanej margaryną, zostawiając około 5 łyżek ciasta.
Pozostawione ciasto wymieszać z kakao po czym wylać na wierzch babki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35-40 minut.
Gdy babka ostygnie posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Babki
- Opublikowano: czwartek, 28, marzec 2013 08:22
- Oliwia Rozmus
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy