Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 jaj
- ½ szkl mąki pszennej
- ¾ szkl cukru pudru
- 2 łyżki margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Tabliczkę czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu po czym odstawić ją do ostygnięcia.
Wówczas przelać ją do żółtek.
Dodać jeszcze margarynę oraz cukier puder i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodo dać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50minut.
W między czasie druga czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Gorącą udekorować babkę zaraz po upieczeniu.