Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka piaskowa Kaśki

Pyszna babka piaskowa Kaśki, idealna na Wielkanocny stół. Aby ja wykonać potrzebujesz: masła, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 150 g masła 
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy.
    Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać żółtka.
    Gdy składniki się połączą wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie wymieszać, aby piana nie osiadła.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *