Pyszna babka piaskowa Kaśki, idealna na Wielkanocny stół. Aby ja wykonać potrzebujesz: masła, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
-
Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy.Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając mieszania dodawać żółtka.Gdy składniki się połączą wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie wymieszać, aby piana nie osiadła.Powstałe ciasto przełożyć do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 8