Babka piaskowa Kaśki
Babka piaskowa Kaśki0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszna babka piaskowa Kaśki, idealna na Wielkanocny stół. Aby ja wykonać potrzebujesz: masła, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
-
Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy.Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając mieszania dodawać żółtka.Gdy składniki się połączą wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie wymieszać, aby piana nie osiadła.Powstałe ciasto przełożyć do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Babki
- Opublikowano: poniedziałek, 26, marzec 2018 17:01
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy