Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka marmurkowa Pawła

 

Składniki:

 

  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
Do masła dodać cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie utrzeć.
W trakcie ucierania dodawać jeszcze po jednym żółtku.
Gdy masa będzie gotowania stopniowo wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Połowę ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Natomiast do drugiej połowy dodać jeszcze kakao, czekoladę oraz śmietanę i wówczas wlać na to jasne ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *