Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba drożdżowa z rodzynkami

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Do drożdży dodać trochę ciepłego mleka, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie żółtka razem z solą, cukrem i cukrem waniliowy utrzeć do białości, wówczas dodać mąkę oraz drożdże.
Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając powoli masło.
Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na koniec posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *