Baba aromatyczna
Baba aromatyczna 4.45 out of 5 based on 99 voters.
Składniki:
- 10 łyżek masła
- 7 jajek
- 1 szkl. śmietanki
- 1 ½ - 2 szkl. maki
- 30 g drożdży
- ½ szkl. wody
- ½ szkl. cukru
- 3-4 mielone goździki
- łyżeczka cynamonu
- tarta bułka
- ½ łyżeczki soli
-
Masło utrzeć do białości po czym dodawać stopniowo jajka nie przerywając ucierania.
Następnie dodać podgrzaną śmietankę, sól, cukier, drożdże wymieszane z odrobiną wody, cynamon, mielone goździki oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wyrabiać dość długo po czym przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: środa, 24, marzec 2010 08:03
- Kinga Lach
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy