Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyzowana oliwa

Składniki:

    oliwa extra vergine lub oliwa vergine

    czosnek

    liść laurowy

    szałwia

    rozmaryn

    tymianek

    oregano

    Sposób przygotowania:
    Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia.

    Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku).

    Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz.

    Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką.

    Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką.

    Delikatnie wkładamy pęczek ziół i czosnek do przygotowanej butelki.

    Zalewamy oliwą z oliwek.

    Oliwę  przede wszystkim należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscy, ale nie w lodówce – zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *