Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek staropolski z grzybami

Dla 4 osób – Czas przygotowania 60 minut

• ½ kg mięsa rosołowego z kurczaka
• 1 marchewka
• ½ pora
• ½ selera
• 300 g boczku wędzonego
• ½ łyżeczki kminku
• liść laurowy
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 100 g suszonych borowików
• 2 średnie cebule
• olej do smażenia
• 2 torebki Żurku KNORR
• ½ szklanki śmietany 18%
• pieprz
• majeranek
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki świeżo startego chrzanu
• ugotowane ziemniaki

 

Sposób przygotowania: {hidetags}
Zalej mięso, warzywa i boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje zbierz szumowinę, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu około godziny. Przecedź wywar, a warzywa usuń.
Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.
Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż całość do wywaru.
Wymieszaj Żurek KNORR ze śmietaną i odrobiną wody, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem i dwiema łyżkami chrzanu.
Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *