Składniki:
- 2 średnie pory/ białe części /
- 1 duża marchewka
- 3 ziemniaki
- 3 jabłka
- łyżka masła
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szklanka soku jabłkowego
- szklanka słodkiej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- pęczek szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojonego w plasterki pora, dusić pod przykryciem 10 minut, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Ziemniaki i jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wlać 1 ½ litra wody, doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem, zagotować. Zmniejszyć ogień i pozostawić na około 20 minut, lekko wystudzić. Rozdrobnić blenderem na purée, dodać sok jabłkowy i gotować 10 minut, wlać śmietanę i gotować 5 minut. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.