Składniki:
- 50 dkg filetów z łososia
- 2 łyżki gotowanego ryżu lub kaszy manny
- 1 cebula
- odrobinę masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 50 dkg drobnych ryb lub resztek z filetowania
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
Bulion rybny:
Sposób przyrządzenia:
Drobne ryby lub pozostałości po filetowaniu (z głów usunąć oczy i skrzela) dokładnie umyć, ryby wypatroszyć, pozbawić oczu i skrzeli, zalać
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić i leciutko zrumienić na odrobinie masła. Filet i cebulkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać troszkę dobrej tartej bułki. Z masy formować klopsiki wielkości małego jajka. Bulion rybny doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w plastry marchewkę ugotowaną w bulionie i jeśli ktoś lubi garść jasnych rodzynek sułtańskich. Do tak przygotowanego wywaru dodać klopsiki z łososia, gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Jolka