Składniki:
- Masa serowa:
- 15 dag Marg
- 80 dag twarogu
- 6 jaj
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 25 dag maku
- 4 łyżki maki
- 25 dag cukru
- 6 dag margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy.
Masa makowa:
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić, utrzeć żółtka z cukrem, dodawać po 1 łyżce sera a na końcu stopiona margaryną, Wszystko ucierać aż będzie puszysta masa. Ubić piane z białek i wymieszać z masa serowa. Wypłukany ,sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę. Na wyłożoną blachę papierem do ciast wlewać najpierw 5 łyżek masy serowej, następnie na środek 5 łyżek masy makowej i tak na przemian. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godzinę
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Elżbieta Urbanek
2 comments for “Marcepan-pychota”