Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste pałki z kurczaka Stefana

Szybkie i oryginalne przepisy na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na złociste pałki z kurczaka. Lista zakupów: pałki z kurczaka, sos sojowy, miód i ketchup.   
 

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka 
  • 1/4 szkl sosu teryaki
  • 5 łyczek oliwy z oliwek 
  • 1/4 szkli sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie sos teriyaki wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym.
    Dodać chilii, miód oraz ketchup.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie wymieszać. 
    Na koniec doprawić do smaku pieprzem.
    Nie używamy już soli, gdyż sos sojowy jest już wystarczająco słony.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.
    Marynować około 3 godzin.
    Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia, który ułożyć w brytfannie.
    Wstawić od piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *