Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste kotlety z kurek

Składniki:

  • ½ kg kurek
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 sucha bułka
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone kurki zalać niewielką ilością wody.
Wrzucić kostkę rosołową i gotować do miękkości około 10 minut.
Po tym czasie odcedzić grzyby i drobno pokroić.
Natomiast w pozostałym wywarze namoczyć bułkę.
Odcisnąć ją z nadmiaru płynu i dodać do grzybów.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i również przełożyć do grzybów.
Wbić do masy jajko i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować małe kotlety.
Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *