Składniki:
- ½ kg kurek
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 sucha bułka
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone kurki zalać niewielką ilością wody.
Wrzucić kostkę rosołową i gotować do miękkości około 10 minut.
Po tym czasie odcedzić grzyby i drobno pokroić.
Natomiast w pozostałym wywarze namoczyć bułkę.
Odcisnąć ją z nadmiaru płynu i dodać do grzybów.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i również przełożyć do grzybów.
Wbić do masy jajko i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować małe kotlety.
Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.