Przepis na chrupiące, złociste gofry. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mleka, mąki, jajek oraz odrobinę cukru.
Składniki:
- 1 1/3 szkl mleka
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1/2 szkl oleju
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko oraz olej, wymieszać.Wbić jajka i razem roztrzepać.Wówczas dodać mąkę pszenną przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Na koniec wsypać jeszcze cukier waniliowy oraz cukier puder.Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować, aby nie powstały grudki z mąki.Powinno powstać jednolite, gładkie ciasto.Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Podawać według upodobań np. posypane cukrem pudrem lub z owocami.
Liczba porcji: 5