Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste gofry Karoliny

Przepis na chrupiące, złociste gofry. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mleka, mąki, jajek oraz odrobinę cukru. 
 

Składniki:

  • 1 1/3 szkl mleka
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl oleju

 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko oraz olej, wymieszać.
    Wbić jajka i razem roztrzepać.
    Wówczas dodać mąkę pszenną przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.
    Na koniec wsypać jeszcze cukier waniliowy oraz cukier puder.
    Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować, aby nie powstały grudki z mąki.
    Powinno powstać jednolite, gładkie ciasto.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać według upodobań np. posypane cukrem pudrem lub z owocami. 
     
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *