Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zioła, a kilogramy czyli chudnijmy zdrowo

Fiołek trójbarwny
Już dawno uważano, że napary z fiołka trójbarwnego "oczyszczają krew", zapewniając piękną cerę i likwidując pojawiające się w młodzieńczym wieku wypryski. Zioło to działa odtruwająco na organizm i lekko moczopędnie, poprawia przemianę materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Odcedź. Pij 2 razy dziennie po szklance naparu.

14kq.jpg

Kruszyna pospolita
Wykorzystuje się zarówno sproszkowaną korę, jak i owoce kruszyny. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, działając przeczyszczająco. Zwiększa także wytwarzanie żółci. Świeża kruszyna jest trująca, swe toksyczne właściwości traci dopiero podczas procesu suszenia. Mimo to, lepiej stosować ją rozważnie.
Przyrządzanie: Łyżkę kory (lub pół łyżki owoców) zalej szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pij najwyżej 2 razy dziennie 1 – 2 łyżki naparu z owoców lub po pół szklanki płynu uzyskanego z kory.

kruszyna

Krwawnik pospolity
Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje procesy trawienne i poprawia przyswajanie wielu cennych składników pokarmowych. Ale uwaga ! Uosób mających skłonności do uczuleń, krwawnik może wywołać wysypkę. Warto pamiętać i o tym, że używany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie objawiające się oszołomieniem i bólem głowy.
Przyrządzanie: Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku. Nie gotuj, lecz trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, by napar naciągnął. Po tym czasie odcedź. Pij 1-2 szklanki płynu dziennie.

krwawnik

Lubczyk lekarski
Herbatki z tego ziela działają moczopędnie, pobudzają system trawienny do intensywniejszej pracy, redukują nadmierną fermentację jelitową. Łagodzą bule brzucha, wzdęcia, niestrawność. Przyrządzanie: Łyżkę rozdrobnionej, wysuszonej rośliny zalej szklanką wody i postaw na ogniu. Niech się podgrzewa przez około pół godziny, uważaj jednak by nie dopuścić do wrzenia. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

lubczyk

Łopian
Łopianowe wywary stymulują nerki, żołądek i jelita do pracy. Pobudzają też trawienie i wspomagają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki korzenia łopianu zalej 2 szklankami wody. Gotuj przez 5 minut i przecedź. Pij po 0,5 szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie.

opian57yr.jpg

Mięta pieprzowa
Doskonale reguluje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Warto ją pić, gdy dokuczają wzdęcia lub pojawiła się nieprawidłowa fermentacja w jelitach.
Przyrządzanie: Łyżkę mięty zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.

6mitapieprzowa1qu.jpg

Mniszek pospolity
Herbatki z mniszka pobudzają czynności wątroby, zwiększają ilość wytwarzanej żółci oraz ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego i wspomagają trawienie pokarmów.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziół mniszka zalej 2 szklankami ciepłej, ale nie gorącej, wody. Następnie ogrzewaj powoli, nie dopuszczając do wrzenia, pod przykryciem. Przecedź. Pij 0,5 szklanki ciepłego naparu 2 – 3 razy dziennie, na pół godziny przed jedzeniem.

7mniszekpospolity0ka.jpg

Poziomka pospolita
Oprócz słodkich i aromatycznych owoców w ziołolecznictwie wykorzystuje się także liście tej rośliny. Działają one moczopędnie, likwidują stany zapalne jelit. Owoce natomiast mają właściwości lekko przeczyszczające. Poziomkowe napary – czy to z liści, czy z owoców – stymulują przemianę materii, pobudzają nerki do intensywniejszej pracy.
Przyrządzanie: Łyżkę liści lub suszonych owoców zalej szklanką wrzontku i przykryj. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 – 3 razy dziennie po szklance naparu.

8poziomka2qw.jpg

Skrzyp polny
Napary ze skrzypu stosowane są jako łagodny środek moczopędny. Ale najważniejszym składnikiem tej rośliny jest krzemionka – substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie i wchłaniana w przewodzie pokarmowym, poprawiająca przemianę materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziela zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedź. Pij po filiżance naparu 2 – 4 razy dziennie przed posiłkiem.

9skrzyppolny6mh.jpg

Szałwia lekarska
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa wiatropędnie, reguluje perystaltykę jelit. Stosuje się ją w nieżytach przewodu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszy im nadmierna fermentacja.
Przyrządzanie: Zagotuj w rondelku wodę. Gdy zacznie wrzeć, zaczerpnij szklankę płynu i zalej nim jedną łyżkę liści. Przykryj i postaw na sitku nad parującą resztą wody w garnku. Po 15 minutach przecedź. Pij 2 łyżki 3 razy dziennie.

11szawia6kf.jpg

Anyż – Działa wiatropędnie, pobudza produkcję białych ciałek krwi.

anyz4pq.jpg

Bazylia – Reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie białka i tłuszczu.

11bazylia9co.jpg

Cząber – Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi stany zapalne.

12czber6qc.jpg

Estragon – Działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, a także żółciopędnie.
Imbir – Przyprawą jest zmielone kłącze wieloletniej rośliny uprawianej w Azji, Afryce, Australii i na Karaibach. Ma mocny, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak.Imbir łagodzi bule żołądkowe i wzmaga apetyt.

13estragon2wg.jpg

Majeranek – Zapobiega wzdęciom, w diecie bezsolnej może zastąpić sól.

14marejanek4eo.jpg

Melisa – Aktywizuje soki trawienne, wzmaga apetyt, działa uspokajająco.

15melisa5kt.jpg

Mięta – Poprawia apetyt, wspomaga wydzielanie żółci, obniża ciśnienie krwi.

16mita2gf.jpg

Oregano – Zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.

17oregano9ud.jpg

Rozmaryn – Przyprawą są wysuszone liście uprawianej w rejonie Morza Śródziemnego. Ma działanie dietetyczne, ułatwia trawienie, wzmaga apetyt oraz polepsza krążenie krwi.

18rozmaryn9ir.jpg

Tymianek – Działa bakteriobójczo, ułatwia trawienie tłustych pokarmów.

20tymianek2pb.jpg

Chili – Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, dzięki dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny. Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt.

21chili2dm.jpg

Owoce jałowca – Działa moczopędnie, wzmaga wydzielanie żółci.

22jaowiec0re.jpg

Kminek – Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne oraz wzmaga apetyt.

23kminek2mb.jpg

Owoce kolendry – Ma właściwości rozkurczające oraz wiatropędne, również pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

24kolendra6qc.jpg

Korzeń lukrecji – Stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych, jako środek wykrztuśny, rozkurczający oraz przeciwzapalny. Stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka

25lukrecja1eu.jpg

Życze powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *