Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffiny pomarańczowe z orzechami

Składniki: muffinypomaranczowe017wu.jpg
1 filiżanka orzechów włoskich lub innych( 100g )
1 fil. orzeszków ziemnych lub innych (100g )
2 fil. mąki pszennej ( 280g )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
½ fil. rozpuszczonego masła ( 113g )
1 fil. cukru ( 200g )
1 duże jajo
¾ fil. śmietany
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego ( lub 2-3 łyżki soku z pomarańczy )
1 łyżka startej skórki z pomarańczy ( 1-2szt. )


muffinypomaranczowe020fx.jpgSposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C ( obieg gorącego powietrza ).
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i sodę. W innej misce miksujemy płynne masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ekstrakt pomarańczowy, startą skórkę i śmietanę. Łączymy razem z mąką, dodajemy rozdrobnione orzechy i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Orzechy można zastąpić pestkami słonecznika czy pinii. Możemy łączyć dowolne gatunki. Orzechy włoskie są smaczniejsze, gdy je podprażymy w piekarniku przez 8 min. ( 180°C) Wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 30 min. Wyciągamy z foremek, gdy trochę przestygną. Prawdziwa pychota! Smacznego!

Przepis orginalny: The Junior League of Portland

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *