A teraz przepis na kawałek dobrego mięsa. Czyli pomysł na pieczone żeberka, Aby je wykonać oprócz żeberek potrzebujesz: cebuli, oliwy z oliwek, miodu oraz ketchupu.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka płynnego miodu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, ketchup oraz miód.Dokładnie wymieszać po czym dodać sos sojowy oraz musztardę.Ponownie wymieszać.Wówczas wrzucić obraną cebulę drobno posiekaną.Dodać jeszcze rozmaryn oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć z lodówki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika rozgrzanego 180 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4