Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Zenka

A teraz przepis na kawałek dobrego mięsa. Czyli pomysł na pieczone żeberka, Aby je wykonać oprócz żeberek potrzebujesz: cebuli, oliwy z oliwek, miodu oraz ketchupu. 
 

Składniki:

  • ½  kg żeberek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, ketchup oraz miód.
    Dokładnie wymieszać po czym dodać sos sojowy  oraz musztardę.
    Ponownie wymieszać.
    Wówczas wrzucić obraną cebulę drobno posiekaną.
    Dodać jeszcze rozmaryn oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć z lodówki.
    Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *