Składniki:
2 do 3 kg nie okrojonych żeberek wieprzowych
4 łyżki białego octu winnego
½ szklanki sosu pieczeniowego (przyrządzonego z sosu w proszku)
¼ szklanki keczupu pikantnego
1 szklanka brązowego cukru
ulubione zioła (jałowiec, rozmaryn…)
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wstępną obróbkę kulinarną mięsa rozpoczynamy w domu co znakomicie ułatwi i przyśpieszy podanie ich z grilla. Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje, przyprawiamy z umiarem solą i pieprzem. W dużym naczyniu do pieczenia układamy żeberka, podlewamy octem i odrobiną wody, dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C uważając żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane żeberka odstawiamy aby ostygły. W słoiku mieszamy sos pieczeniowy, keczup i cukier. Przed grillowaniem żeberka smarujemy przygotowaną miksturą. Pieczemy na średnio gorącym grillu do momentu aż żeberka ładnie się zrumienią. Podajemy z pieczywem i marynatami.
Przepis nadesłano na Konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna