Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na żeberka. Żeberka przepisu Pawła. Lista zakupów: żeberka, czosnek, miód i majeranek.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki majeranku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać go olejem rzepakowym.Dodać jeszcze miód, majeranek i ostrą papryk ę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przełożyć żeberka razem z marynatą do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zarumieniły.
Liczba porcji: 4