Składniki:
-
- 2 kg żeberek wieprzowych pokrojonych
- w paseczki (równolegle do kości)
- sól, pieprz
- 1 łyżka przyprawy do chińskich potraw
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 dużego ogórka
- 1 czerwona papryczka chili
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Żeberka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw. Mięso piec do miękkości na ruszcie ok. 30 min. Cukier skarmelizować w woku z niewielką ilością wody. Dodać sos sojowy i wymieszać. Papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w paski. Ogórek obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć w woku ok. 5 min. Żeberka wyłożyć na talerze i polać powstałym sosem.
Żeberka tak przygotowane można przyrządzić na grillu.