Sezon na grilla rozpoczęty. Wypróbuj przepis na żeberka z grilla pomysłu Oli. Lista zakupów: żeberka, miodowe piwo, sok z pomarańczy, czosnek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 butelka piwa miodowego
- 50 g marmolady pomarańczowej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miski przelać miodowe piwo.Dodać do niego marmoladę i sok pomarańczowy.Następnie dodać cukier, ocet winny i skórkę z pomarańczy.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Marynować je około 3 godzin.Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4