Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane pory z szynką

 

Składniki:

  • 75 dag porów
  • 40 dag szynki
  • 2 dag masła
  • ¾ szkl. śmietany
  • 4 jaja
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone pory pokroić na plasterki.
    Wówczas wrzucić je na osoloną wodę i zblanszować.
    Następnie pory odcedzić i układać je na przemian z szynką w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Jajka roztrzepać razem ze śmietaną po czym połączyć  z starym serem.
    Powstałą masą zalać wierzch zapiekanki.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.
    Na koniec oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem do smaku.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *