Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka z cynamonem

Składniki:

 

  • 4 jabłka
  • 8 goździków
  • 60 g masła
  • ½ szkl. brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

 

 

Sposób wykonania:
Z umytych jabłek odciąć czubki.
Następnie wydrążyć jabłka usuwając również gniazdo nasienne.
Do każdego wydrążonego jabłka włożyć po 2 goździki.
Masło utrzeć razem z cynamonem oraz cukrem aby powstała jednolita pasta, która napełnić wydrążone jabłka.
Przykryć je odciętymi czubkami.
Ułożyć jabłka na blasze, podlać odrobiną wody.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 1 godzinę.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Sylwie Wojniczak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *